logo3

Η κατάψυξη ωαρίων ή αλλιώς κρυοσυντήρηση είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για διατήρηση της γονιμότητας και προσφέρει την δυνατότητα στις γυναίκες να μεταφέρουν την εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Προηγείται διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα με σκοπό τη λήψη πολλών ωαρίων, τα ώριμα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο vitrification (υαλοποίηση) και αποθηκεύονται σε δεξαμενές υγρού αζώτου. Όταν χρειαστεί αποψύχονται, γονιμοποιούνται και μεταφέρονται τα έμβρυα στη γυναίκα.

Για ποιους λόγους γίνεται;

Η κατάψυξη ωαρίων έγινε πρωτοσέλιδο όταν μεγάλες εταιρείες στο χώρο της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την συμπεριέλαβαν στα προνόμια των εργαζομένων γυναικών που αποτελούσαν μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν η αποδέσμευση των εργαζόμενων γυναικών από το άγχος της υπογονιμότητας λόγω παρόδου της ηλικίας τους. Πράγματι, τα νέα ζευγάρια σήμερα μεταθέτουν τα σχέδιά τους για δημιουργία οικογένειας μέχρις ότου οι καριέρες και τα εισοδήματά τους σταθεροποιηθούν.

Υποψήφιες για κατάψυξη ωαρίων

 • Γυναίκες που έχουν κάποια πάθηση που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητά τους. Τέτοιες παθήσεις είναι η δρεπανοκυτταρική αναιμία και αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος.
 • Γυναίκες με καρκίνο ή ογκολογική νόσο που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία η οποία μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα τους.
 • Γυναίκες που αναβάλλουν την τεκνοποίηση λόγω σπουδών ή καριέρας. Αλλά και γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μέχρι την εύρεση, του κατάλληλου για αυτές, συντρόφου.
 • Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης ή ενδομητρίωσης.
 • Ποια είναι η προετοιμασία που ακολουθείται;

 • Αρχικά, η γυναίκα υποβάλλεται σε μια ορμονική θεραπεία με σκοπό την διέγερση των ωοθηκών και την παραγωγή ωαρίων. Ανάλογα με το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα διέγερσης που εφαρμόζονται.
 • Η θεραπευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση υποδόριων ενέσεων, τις οποίες η γυναίκα κάνει μόνη της, και διαρκεί 8 – 10 ημέρες.
 • Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, αναρροφώνται με μια βελόνα διαμέσου του κόλπου με υπερηχογραφική καθοδήγηση και στη συνέχεια μεταφέρονται στο εργαστήριο οπότε και καταψύχονται. Συνήθως έχει προηγηθεί ήπια αναισθησία.
 • Τα ωάρια αποψύχονται όταν αποφασίσει η γυναίκα να μείνει έγκυος, μετά από μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αφού αποψυχθούν εγχέονται με ένα σπερματοζωάριο για να γίνει η γονιμοποίηση και τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα με ένα λεπτό καθετήρα.
 • Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες έχουν λίγα ωάρια μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε παραπάνω από έναν κύκλο διέγερσης, προκειμένου να έχουν έναν ικανοποιητικό αριθμό κατεψυγμένων ωαρίων, ιδανικά περισσότερα από 10.

  Πόσο αποτελεσματική είναι η κατάψυξη ωαρίων;

  Το ποσοστό επιβίωσης των κατεψυγμένων ωαρίων, μετά από την διαδικασία της απόψυξης, κυμαίνεται στο 90 – 95 % και τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης είναι συγκρίσιμα με αυτά των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία κατά την οποία η γυναίκα επιλέγει να προχωρήσει στην κατάψυξη ωαρίων. Όσο νεότερη είναι τη στιγμή της κατάψυξης, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.

  Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει μια γυναίκα σε κατάψυξη ωαρίων;

  Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και αυτό εξαρτάται από τις δικές της ανάγκες. Καλό είναι όλες μετά τα 30 να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο υπογονιμότητας. Με αυτό τον τρόπο μπορούν μαζί με το γιατρό να σχεδιάσουν ένα πλάνο για το πότε να προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων.

  Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κατάψυξη ωαρίων συμβουλευτείτε τον ειδικό υπογονιμότητας Κωνσταντίνο Δ. Δημητρόπουλο για εξειδικευμένο έλεγχο και μια πετυχημένη θεραπεία.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ