Τι είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι μια συχνή ορμονική διαταραχή και αφορά το 5% – 10% των γυναικών. Όπως συμβαίνει με όλα τα σύνδρομα, υπάρχει ποικιλία προβλημάτων που προκαλεί, και όλες οι γυναίκες που πάσχουν από αυτό δεν εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μια από τις συχνές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας.
Για την διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών η γυναίκα θα πρέπει να έχει δυο από τα τρία παρακάτω ευρήματα:
- Χρόνια Ανωοθυλακιορρηξία
- Αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων ή κλινικά ευρήματα υπερανδρογυνισμού
- Ωοθήκες με την χαρακτηριστική εικόνα των πολυκυστικών ωοθηκών
Είναι σημαντικό να αποκλειστούν άλλες αιτίες υπερανδρογοναιμίας όπως οι αρρενοποιητικοί όγκοι, η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η αυξημένη προλακτίνη κ.λπ..
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) γίνεται με:
- Tην λήψη του ιατρικού ιστορικού της γυναίκας
- Την κλινική εξέταση
- Τον υπερηχογραφικό έλεγχο
- Εξετάσεις αίματος
Η γυναίκα συνήθως παραπονιέται για ακανόνιστους κύκλους: αραιομηνόρροια (η έμμηνος ρύση δεν εμφανίζεται τακτικά αλλά με μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ των περιόδων) ή ακόμα και αμηνόρροια.
Πολλές γυναίκες με PCOS δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και η διάγνωσή της γίνεται στα πλαίσια του ελέγχου για υπογονιμότητα.
Στην κλινική εξέταση παρατηρείται αύξηση της τριχοφυΐας, και συνήθως το σωματικό βάρος της γυναίκας είναι αυξημένο.
Στην υπερηχογραφική εξέταση οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν ωοθήκες με πολλές μικρές κύστεις.
Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να δείξουν αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, αυξημένη χοληστερίνη και υψηλά επίπεδα σακχάρου.
Μακροπρόθεσμες συνέπειες του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Το Μεταβολικό Σύνδρομο είναι συχνό στις γυναίκες με PCOS. Περιλαμβάνει αύξηση σωματικού βάρους , υπερλιπιδαιμία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη / σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όλα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακή νόσο.
Στις γυναίκες που δεν έχουν κανονική ωορρηξία είναι δυνατόν το πάχος του ενδομητρίου να αυξάνεται πολύ και να προκαλεί ανώμαλες αιμορραγίες. Η χρόνια πάχυνση του ενδομητρίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερπλασία και καρκίνο του ενδομητρίου.
Πως θεραπεύεται το σύνδρομο σε γυναίκες που ενδιαφέρονται για εγκυμοσύνη;
Εάν όλοι οι παράγοντες γονιμότητας είναι φυσιολογικοί , τότε η θεραπεία αποσκοπεί στην πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας. Η κιτρική κλομιοφαίνη και η λετροζόλη είναι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται πρώτα και αν αυτά δεν φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενέσιμα σκευάσματα.
Αν η γυναίκα είναι υπέρβαρη τότε η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία.
Φάρμακα όπως η μετφορμίνη , βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.
Αν οι άλλες θεραπείες δεν αποδώσουν , η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) βοηθά τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να μείνουν έγκυες.
Πως θεραπεύεται το σύνδρομο σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες;
Τα από του στόματος λαμβανόμενα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ καλή επιλογή σε νεαρές γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Αποκαθιστούν την κανονική περίοδο, καταπολεμούν την τριχοφυΐα και την ακμή και ταυτόχρονα αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
Αντιανδρογόνα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ακμής και της τριχοφυΐας ενώ για την τελευταία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και θεραπεία με Laser.
Γενικά η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες τις γυναίκας την δεδομένη στιγμή, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.
Κλείστε ραντεβού με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο ο οποίος θα βρει την κατάλληλη θεραπεία με βάση τις ανάγκες σας.