Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος θα πρέπει να φροντίζει να είναι υγιής για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τις εγκυμοσύνης. Εάν έχει προβλήματα υγείας ή γενετική προδιάθεση για να αναπτύξει κάποιο νόσημα, θα πρέπει να ζητήσει την συμβουλή ειδικού. Συνιστάται η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η λήψη βιταμινών (φυλλικό οξύ).
Εάν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο τότε η ηλικία της και ο χρόνος προσπάθειας είναι δύο παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Σε ένα νέο ζευγάρι η πιθανότητα για σύλληψη ανέρχεται στο 20 – 37% κατά τους πρώτους 3 μήνες. Το ποσοστό επιτυχίας φτάνει το 80% τον πρώτο χρόνο και το 90% στα δυο χρόνια προσπαθειών. Γυναίκες πάνω από τα 35 έτη έχουν χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας.
Υψηλότερα ποσοστά σύλληψης επιτυγχάνονται όταν το ζευγάρι έχει σεξουαλική επαφή κάθε 1 ή 2 ημέρες κατά το παράθυρο γονιμότητας.
Είναι η χρονική περίοδος στον κύκλο μιας γυναίκας όπου μπορεί να λάβει χώρα η σύλληψη. Σε γενικές γραμμές είναι το χρονικό διάστημα των 6 ημερών πριν την ωορρηξία. Η ωορρηξία συμβαίνει συνήθως 14 ημέρες πριν την επόμενη έμμηνο ρύση. Έτσι σε μία γυναίκα με κύκλο 28 ημερών η ωορρηξία θα συμβεί 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Ενώ σε μία γυναίκα με κύκλο 30 ημερών η ωορρηξία θα συμβεί 16 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.
Η τραχηλική βλέννη και οι κολπικές εκκρίσεις αρχίζουν να αυξάνονται 5 – 6 ημέρες πριν την ωορρηξία με την μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται 2 – 3 ημέρες πριν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης και τεστ ούρων που ανιχνεύουν την αύξηση της ορμόνης LH η οποία είναι υπεύθυνη για την ωορρηξία.
Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην σύλληψη γιατί είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία ή το υπερβολικό αδυνάτισμα μειώνουν τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Η υγιεινή διατροφή βοηθά επίσης στην παραγωγή επαρκούς σπέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι η λεγόμενη μεσογειακή διατροφή, δηλαδή λιγότερο κόκκινο κρέας και λίπος, περισσότερα ψάρια, φρούτα και λαχανικά βελτιώνει την γονιμότητα, τόσο στον άνδρα όσο και στην γυναίκα.
Αυξάνουν την κινητικότητα του σπέρματος και προστατεύουν από την κατάτμηση του DNA του. Στην γυναίκα συμβάλλουν στην διατήρηση της ποιότητας του ωαρίου. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα μούρα όμως έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Τα καροτενοειδή, ιδιαίτερα το γλυκοπένιο (βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στις ντομάτες) βοηθούν στην κινητικότητα του σπέρματος. Ωμέγα – 3 Λιπαρά Οξέα Τα Ωμέγα – 3 λιπαρά αυξάνουν την κυκλοφορία αίματος με συνακόλουθη θετική δράση στις ωοθήκες και τους όρχεις. Τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά είναι τα ψάρια και τα καρύδια. Ένας άλλος τρόπος κάλυψης των αναγκών σε ωμέγα – 3 λιπαρά είναι η λήψη μουρουνέλαιου. Τα ωμέγα -3 είναι πολύ ευαίσθητα στην οξείδωση γι’ αυτό καλό είναι να λαμβάνονται μαζί με αντιοξειδωτικά.
Μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος , χρήση ελαιόλαδου στο μαγείρεμα και στις σαλάτες, αποφυγή βουτύρου και trans λιπαρών. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άφοβα το avocado και το πολύσπορο ψωμί. Υπάρχουν ενδείξεις , αλλά όχι αποδείξεις, ότι το συνένζυμο Q – 10 συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων.
Ένα μικρό μπωλ με βατόμουρα ή 1000mg βιταμίνη C
+
Δύο φλυτζάνια πράσινο τσάι
Καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σας σε αντιοξειδωτικά
Μέτρια σε ένταση, καθημερινή άσκηση, βοηθά στη διατήρηση του βάρους σας στα σωστά επίπεδα και ταυτόχρονα απελευθερώνονται ενδορφίνες που ελαττώνουν το stress.
Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα και την πρόωρη εμμηνόπαυση στη γυναίκα καθώς και με διαταραχές του σπέρματος στον άνδρα. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ επίσης βοηθά και τα δυο φύλα.
Για την ικανοποιητική παραγωγή σπέρματος οι όρχεις πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη από το υπόλοιπο σώμα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αποφεύγοντας στενά εσώρουχα, παντελόνια και δραστηριότητες όπως σάουνα ή ζεστά μπάνια βοηθούν, κάποιες μελέτες όμως το συνιστούν.