ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Κατά την φυσική σύλληψη το σπέρμα ταξιδεύει από τον κόλπο, δια μέσου του τραχήλου, στην μήτρα και από εκεί στις σάλπιγγες όπου και συναντά το ωάριο για να το γονιμοποιήσει.

Ο τράχηλος ελαττώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων που περνούν στην μήτρα και έτσι ένα μικρό ποσοστό του σπέρματος της εκσπερμάτισης φτάνει στις σάλπιγγες.

Η σπερματέγχυση είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία με έναν λεπτό καθετήρα περνάμε τον τράχηλο και το σπέρμα τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας. Έτσι η απόσταση για τις σάλπιγγες μικραίνει και περισσότερα σπερματοζωάρια είναι διαθέσιμα για να γονιμοποιήσουν το ωάριο. Το σπέρμα συλλέγεται συνήθως με αυνανισμό και υποβάλλεται σε επεξεργασία στο εργαστήριο για αύξηση της συγκέντρωσής του και απομάκρυνση του σπερματικού υγρού.

Πότε γίνεται;

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει είτε στον φυσικό κύκλο, είτε αφού έχει προηγηθεί διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα στοχεύοντας στην ανάπτυξη 2-3 ωαρίων. Η παρακολούθηση της ανάπτυξης των θυλακίων γίνεται με υπερηχογραφικό έλεγχο και όταν τα ωάρια είναι ώριμα , γίνεται μια ένεση (hCG) για την πρόκληση της ωορρηξίας. Η σπερματέγχυση γίνεται 36-40 ώρες μετά την ένεση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σπερματέγχυση είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας να είναι διαβατές (ανοιχτές). Η διαβατότητα των σαλπίγγων μπορεί να ελεγχθεί με την υστεροσαλπιγγογραφία ή με την λαπαροσκόπηση.

Πότε ενδείκνυται;

Ποσοστό επιτυχίας;

Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο γίνεται η σπερματέγχυση. Στην ανεξήγητη υπογονιμότητα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Αντίθετα, όταν η αιτία είναι ο ανδρικός παράγοντας το ποσοστό επιτυχίας είναι χαμηλό.

Τι ρόλο παίζει η ηλικία στην σπερματέγχυση;

Το ποσοστό επιτυχίας μετά την σπερματέγχυση μειώνεται αν η γυναίκα έχει χαμηλό απόθεμα ωαρίων ή είναι άνω των 40 χρονών. Στις μεγαλύτερες ηλικίες προτείνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Πότε προτιμάται η εξωσωματική γονιμοποίηση από την σπερματέγχυση;

Η σπερματέγχυση συνιστάται συνήθως σε πιο εύκολα περιστατικά. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η εξωσωματική μπορεί να επιφέρει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας:

Υπάρχουν κίνδυνοι μετά την τεχνική ;

Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει, είναι αυτός της πολύδυμης κύησης σε γυναίκες που παίρνουν ωορρηκτικά φάρμακα πριν την ενδομήτρια σπερματέγχυση. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στα παιδιά ούτε εμφάνιση κάποιας λοίμωξης.

Μετά την σπερματέγχυση, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας ασχολίες ακόμη και να έρθετε σε σεξουαλική επαφή την ίδια μέρα, εάν δεν έχετε ενοχλήσεις.

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο , ο οποίος με γνώμονα τις ανάγκες σας θα σας προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

ΜΕΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ